Translate

dinsdag 12 oktober 2010

Rome revisited (il Ristorante)

Eten kun je in deze stad als de beste. Voor elke smaak is er wel een uitspanning die aan alle culinaire wensen kan voldoen. Toch is de race naar de euro ook hier in volle gang. Met name het uit den zak van de toerist geld kloppen voor zaken die vraagtekens achterlaten. Om er een paar te noemen die ik niet eerder had mogen vernemen.
Onder de noemer –servizio- een extra item op de rekening heb ik na uitdrukkelijk verzoek in het plaatselijke Romeinse dialect de volgende uitleg gekregen:
Servizio= dit is omdat u een schone tafellaken en servetten heeft gekregen
Servizio= dit is voor de ongevraagde olijfolie en de azijn die op tafel worden gezet.
Servizio= u wilt toch dat de obers ook nog wat verdienen
Servizio= kan elk verzinsel van de baas van het restaurant om extra 4-6 euris in rekening te brengen.
Dit kan dan nog alleen weggewerkt worden als je in plat Romeins begint stennis te maken. Dus voor de gemiddelde toerist niet weggelegd.
Jammer eigenlijk omdat je er een vies gevoel aan overhoudt. Smaakt het eten achteraf toch minder.
Aan de ander kant kun je in Trastevere de vroegere- slechte wijk- van Rome anders meemaken. Trastevere of te wel trans Tevere (over de rivier) de rivier die Rome doorsnijdt. Dus over de rivier heen gezien vanuit het oude Rome centrum. Een wijk die grenst aan Regina Cieli een gevangenis die stamt van de 17e eeuw en nog steeds gebruikt wordt. Vreemde naamgeving Reginale Coeli=koningin der hemelen= voor een oord waar de zwaarste misdadigers hun straf mogen uitzitten.
Terug naar het eten.
La Tana de noiantri= (vertaald ons hol) een restaurant midden in Trastevere met obers van een gemiddelde leeftijd van rond de 60. Obers die echt nog voor de klant gaan. Een ruime kaart met alle Romeinse specialiteiten die tijdens het lezen van de kaart de wateren in de mond aanspreken. Een kroon op de gulheid van het Italiaanse dis.
Eten voor een redelijke prijs, een leuke bediening en voedsel die eer doet aan de Italiaanse keuken. Pizza uit de steenoveen op hout gestookt. Tomatensaus van echte tomaten, verse sla zeer ruime vis en vleeskaart en tot slot een koffie waar je van kunt gaan stuiteren, niet te spreken over de verschillende caloriebommen van heerlijke toetjes.Servizio no way, kennen ze niet .Je bent hier om van het eten te genieten. De wijn van het huis is gewoon goed. De bediening vlot en meedenkend als je niet uit het menu wijs kunt worden. Een Engelse tekst is beschikbaar, de vertaling laat soms wat te wensen over maar doet niet af aan de aanwijzingen van de obers.De prijs die je uiteindelijk betaald is omgerekend per persoon de prijs van een aangeklede Mac in onze Heimat.
Ik zal de Tana missen….

Geen opmerkingen: